Διαζύγιο κατ’ αντιδικία

Στο διαζύγιο κατ’ αντιδικίαν δεν υπάρχει κοινή βούληση και συναίνεση των δύο μερών και ο γάμος μπορεί να λυθεί είτε λόγω ισχυρού κλονισμού είτε λόγω διετούς διάστασης. Στην πρώτη περίπτωση, κατ’ άρθρον 1439 ΑΚ, καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο …

Σύμφωνα με το άρθρο 1438 ΑΚ ο γάμος μπορεί να λυθεί με διαζύγιο, το οποίο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με συμφωνία μεταξύ των συζύγων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1441 ΑΚ.

Οι τύποι διαζυγίου που προβλέπονται είναι δύο, το συναινετικό διαζύγιο και το διαζύγιο κατ’ αντιδικίαν, ανάλογα με το αν υπάρχει συναίνεση και κοινή βούληση των μερών.

Στο διαζύγιο κατ’ αντιδικίαν δεν υπάρχει κοινή βούληση και συναίνεση των δύο μερών και ο γάμος μπορεί να λυθεί είτε λόγω ισχυρού κλονισμού είτε λόγω διετούς διάστασης.

Στην πρώτη περίπτωση, κατ’ άρθρον 1439 ΑΚ, καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, από λόγο που αφορά το πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων, με συνέπεια η εξακολούθηση της έγγαμης συμβίωσης να καθίσταται αφόρητη για τον ενάγοντα.

Μάλιστα ο νόμος προς διευκόλυνση απόδειξης του ισχυρού κλονισμού του γάμου, προέβλεψε μία σειρά από γεγονότα, που συνιστούν ex lege μαχητά τεκμήρια ισχυρού κλονισμού, δηλαδή μόνη η επίκληση και απόδειξη τους επαρκεί για τη λύση του γάμου, χωρίς να απαιτείται η θεμελίωση της υπαιτιότητας ενός εκ των δύο.

Τα μαχητά αυτά τεκμήρια είναι η διγαμία, η μοιχεία, η εγκατάλειψη του ενάγοντος, η επιβουλή της ζωής και η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.

Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς για δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο με αντιδικία μπορεί να ζητηθεί, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας.

Δηλαδή, ακόμα και αν το κλονιστικό γεγονός αφορά το πρόσωπο του ενάγοντος, αν έχει συμπληρωθεί χρονικό διάστημα δύο ετών από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, τότε δύναται να προβεί στην υποβολή αγωγής διαζυγίου. Η δε συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται κατά τον χρόνο συζήτησης της αγωγής και δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που πραγματοποιήθηκαν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων.

Ως διάσταση νοείται εκείνη η κατάσταση κατά την οποία οι δύο σύζυγοι έχουν απομακρυνθεί φυσικά και ψυχικά μεταξύ τους, χωρίς πλέον να υπάρχει κοινή βούληση για τη συνέχιση της έγγαμης συμβίωσης.

Στο κατ’ αντιδικίαν διαζύγιο, μπορεί επιπλέον να σωρευθεί και αίτημα επιμέλειας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων καθώς επίσης και ρύθμιση της επικοινωνίας του μη ασκούντος της επιμέλειας συζύγου.

Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα που ανακύπτουν στην περίπτωση διαζυγίου είναι πολλά και σύνθετα και δεδομένου ότι αφορούν θεμελιώδους σημασίας ζητήματα, καθίσταται επιβεβλημένος ο χειρισμός τους από έμπειρο και εξειδικευμένο δικηγόρο, ο οποίος με λεπτούς χειρισμούς θα εγκύψει στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης για την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης.


*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν το διαζύγιο κατ’ αντιδικίαν τόσο σε δικαστηριακό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο. Επισημαίνεται ότι βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων απαγορεύεται η παροχή νομικών συμβουλών χωρίς την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).