Τραπεζικό – Πτωχευτικό Δίκαιο
Το δικηγορικό μας γραφείο παρέχει πλήρη νομική κάλυψη σε όλους τους τομείς του εμπορικού και εταιρικού δικαίου
τόσο σε δικαστηριακό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο.
- Τραπεζικό δίκαιο:
Οι συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο με τα πρόσωπα αυτά να τυγχάνουν ανάγκης νομικής προστασίας για ζητήματα που τυχόν μπορεί να προκύψουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις που καλούνται να τηρήσουν.
Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει υποθέσεις που σχετίζονται με τα κάτωθι ζητήματα:
- Συμβουλές για την κατάρτιση τραπεζικών συμβάσεων
- Προστασία εντολέων μας από διαταγές πληρωμής, αναγκαστική εκτέλεση, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
- Διακανονισμοί με τραπεζικά ιδρύματα για ρυθμίσεις οφειλών
- Πτωχευτικό δίκαιο:
Αναγκαία προϋπόθεση για να κηρυχθεί κάποιος σε κατάσταση πτώχευσης είναι να έχει πτωχευτική ικανότητα.
Την τελευταία τη διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα (ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι) οι οποίοι βρίσκονται σε παύση πληρωμών, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι δεν προβαίνουν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Η σχετική διαδικασία εκκινείται με την κατάθεση αίτησης για την κήρυξη πτώχευσης στο αρμόδιο δικαστήριο. Η αίτηση αυτή δύναται να υποβληθεί εκτός από τον οφειλέτη και από τους πιστωτές αλλά και από τον εισαγγελέα πρωτοδικών.
- Τι χάνει όμως ο οφειλέτης κατά την κήρυξη του σε πτώχευση;
Η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένου και του εισοδήματος του, με την προϋπόθεση ότι ξεπερνά το ποσό των εύλογων δαπανών διαβίωσης. - Και τι εξαιρείται από την πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη;
Από την πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη εξαιρούνται και δεν ανήκουν σε αυτή τόσο τα ακατάσχετα περιουσιακά στοιχεία όσο και τα ακατάσχετα εισοδήματα.
Επιπλέον δε χάνει το εισόδημα του αν από την απόφαση για την κήρυξη πτώχευσης απωλέσει την κυρία κατοικία του ή άλλη περιουσία που υπερβαίνει το 10% των οφειλών του και η αξία της ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 100.000€. - Τι συμβαίνει με τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές;
Μετά την κήρυξη σε πτώχευση ή και την απαλλαγή του οφειλέτη οι συνοφειλέτες και οι εγγυητές εξακολουθούν να φέρουν ευθύνη απέναντι σε όλους τους πιστωτές σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της απαίτησης τους δεν έχει εξοφληθεί. - Τι είναι η ύποπτη περίοδος;
Ύποπτη περίοδος θεωρείται εκείνο το χρονικό διάστημα από τότε που ο οφειλέτης σταμάτησε να πληρώνει τις οφειλές του έως και την πτώχευση.
Αν προέβη σε μεταβιβάσεις σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα οι οποίες θεωρούνται επιζήμιες για τους πιστωτές, δύνανται να ανακληθούν ενώ στην περίπτωση αυτή, υπέχει και ποινικές ευθύνες.
Η ρευστοποίηση της περιουσίας πραγματοποιείται μετά τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού από το σύνδικο της πτώχευσης με την τιμή της πρώτης προσφοράς να προσδιορίζεται από πιστοποιημένους εκτιμητές.
Εν συνεχεία, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τα χρέη του μετά από χρονικό διάστημα 3 ετών ή μετά από ένα έτος σε περίπτωση που έχει απωλέσει ακίνητη περιουσία.
Η κήρυξη σε πτώχευση ενδείκνυται για εκείνες τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που τα χρέη τους είναι ιδιαίτερα υψηλά, ξεπερνούν δηλαδή τις 500.000€, ακόμα και όταν διαθέτουν ακίνητη περιουσία καθώς οι οφειλές αυτές θα ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν.
Ακολουθώντας τη διαδικασία αυτή τα χρέη τους υπόκεινται πλέον σε διαγραφή ενώ μέχρι και σήμερα στις περιπτώσεις αυτές διενεργείτο πλειστηριασμός και αν το εκπλειστηρίασμα δεν επαρκούσε για την αποπληρωμή των οφειλών τους, οι οφειλέτες εξακολουθούσαν να οφείλουν.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, η διαδικασία αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν ακίνητη περιουσία καθώς από την πραγματοποίηση καταβολών τριών ετών, τα χρέη τους διαγράφονται.
- Τι χάνει όμως ο οφειλέτης κατά την κήρυξη του σε πτώχευση;